Monday, March 24, 2008

Saul. Drumul spre lumina (juma' de roman) 23

Despre Iad. Despre Iadul Întrebărilor.
Nu cred în existenţa unui Iad unic şi generalizat. Un Iad vulgar, cu draci şi smoală, alături de miile de suflete perindate prin vieţi păcătoase, timp de mii de ani şi mii de generaţii. Adică nu pot să îmi imaginez că, odată ajuns acolo, îl voi întâlni pe vecinul de la colţ şi îl voi întreba „Suferi?”, el îmi va răspunde evident „Da.”, iar eu apoi îl voi întreba senin „Şi vrei să vorbim despre asta?”. Nu. Trebuie să fie ceva mai bun. Un Iad personalizat, unic şi croit după nevoile fiecăruia.
Dacă ar fii să îmi imaginez Iadul Perfect, pentru mine acesta ar fii Iadul Întrebărilor. Ar fii locul şi timpul în care întrebarea mea ar rămâne fără răspuns, în care ecoul ar fii mut, iar semnul de întrebare şi-ar fi pierdut de mult sensul.

8 comments:

  1. acum poti personaliza orice, ar fi o idee chestia ta cu iadul. dar daca iadul este cum l-am dori mai este iad?
    adica nu se pierde toata ideea de groaza, chin intuneric , tortura? daca luci vine si te tortureaza cum vrei tu...

    ReplyDelete
  2. 1. Eu, unul, as prefera conceptul de Rai mai degraba decat Iadul, deci nu se pune problema sa am preferinte legate de o stare de rau. Ca urmare, incerc sa evit raul si nu sa tolerez un rau acceptabil.
    2. Nu este vorba despre cum vrei tu, ci de cum ti-e tie mai rau.

    ReplyDelete
  3. 1 e ok.
    2 omul isi poate doar imagina raul maxim, raul absolut dar sunt convinsa ca nu reuseste sa il constientizeze.mereu e loc de mai rau....

    ReplyDelete
  4. 1. Sa speram :))
    2. Ce inseamna constientizarea? De unde stau eu, constientizarea se vede ca "perceptia" nealterata a realitatii, unde perceptia se citeste "a fi una cu realitatea". Mai poate fi vorba de Iad, indiferent de gradul lui de personalizare?

    ReplyDelete
  5. iadul este picatura de neliniste care iti perturba existenta,indoiala, teama. senzatia ca ai pierdut ceva, intelesul , motivatia de a continua aportul de oxigen.
    te-ai trezita vreodata stiind ca ai visat ceva, dar ai uitat ce? a ramas urma visului, suficient cat sa te bantuie dar nu destul cat sa-ti ofere un raspuns... scuze, divaghez)))

    ReplyDelete
  6. Teama nu exista in realitate, ea este doar un produs mental, o stare a mintii tale.
    Ignoranta naste dorinta, dorinta genereaza frica, spun niste budisti.
    In acest fel, frica de o intrebare fara raspuns este frica de neiluminare, este constientizarea nerealizatului, este dorinta de iluminare care genereaza speranta, iar posibilitatea neimplinirii sperantei genereaza frica. Oarecum o suferinta permanenta asemanatoare conceptului de Iad :))
    In concluzie, elimini frica, dispare Iadul.

    ReplyDelete
  7. dreptate tu ai, master yoda, am vazut star wars de mai multe ori, suficient de des incat sa stiu ce se intampla cu anny, frica calea spre partea intunecata e...dar daca partea intunecata nu este rea, ci doar altfel. adica, e o greseala sa fi atasat, sa nu vrei sa pierzi ceva?
    si revenim la personalizare, la dorinta absolut umana de a lasa o amprenta, de a avea un strop de nemurire.
    poate ca am luat-o de mult pe partea intunecata, dar ce sa fac, ma dor ochii de la prea multa lumina)))

    ReplyDelete